Waarin beleggen we?

Beleggingen met meer risico

Dit zijn vaak beleggingen in de returnportefeuille. Daarbij kunt u denken aan:

Aandelen
In het algemeen geldt dat een belegger met de aankoop van aandelen voor een stukje eigenaar van het bedrijf wordt. Gaat het goed met de onderneming dan deelt de belegger in de winst. De belegger krijgt per aandeel een bedrag uitgekeerd. Dat heet ook wel dividend. Bovendien wordt het bedrijf meer waard en daardoor neemt de waarde van het aandeel toe. Als de belegger het aandeel verkoopt, maakt het winst. Gaat het slecht met de onderneming? Dan wordt het bedrijf minder waard. De belegger krijgt minder geld voor zijn aandeel. Ons fonds kijkt naar de lange termijn en neemt op basis daarvan beslissingen. Ons fonds belegt via beleggingsfondsen in aandelen.Onze aandelen zijn verspreid over de hele wereld. Van Amerika tot Azië. Niet alleen rendement en risico speelt daarbij een rol. Ook duurzaamheid. Van de bedrijven die slecht scoren op duurzaamheid, sluiten we de onderste 10% uit. Dat doen we ook als dialoog over het beleid bij bedrijven niet leidt tot verbetering.

Private equity
Dit is een aparte vorm van aandelenbeleggingen. Hierbij beleggen we in aandelen die niet verhandeld worden op de beurs. Omdat ze niet verhandelbaar zijn. verwachten we daarvoor een extra rendement te behalen. Ons fonds belegt via fondsen in private equity.We beleggen in private equity in zogeheten opkomende markten. Dat zijn economieën die zich snel ontwikkelen en groeien, zoals in Azië en Latijns-Amerika.

Onroerend goed
Door het kopen van aandelen in onroerend goed wordt het fonds indirect een stukje eigenaar van bijvoorbeeld huizen. Daarvoor krijgt het geld van huurders en de inkomsten van de verkoop van woningen. Als het goed gaat met de woningmarkt, stijgt de waarde van het onroerend goed. Gaat het economisch niet goed, waardoor er bijvoorbeeld veel winkels of kantoren leeg staan? Dan kan de waarde van onze portefeuille onroerend goed omlaag gaan. Behalve ‘direct’ onroerend goed, investeren we ook in ‘beursgenoteerd’ onroerend goed. Ons fonds kijkt naar de lange termijn en neemt op basis daarvan beslissingen. Onroerend geeft een goede bescherming tegen inflatie ( = als het geld minder waard wordt en de prijzen stijgen). Ons fonds belegt via fondsen in onroerend goed.We hebben aandelen van bedrijven die in onroerend goed beleggen. Die bedrijven investeren voornamelijk in kantoorpanden en winkels. Verder hebben we ervoor gekozen om ook te investeren in een fonds dat woningen bouwt, verkoopt en verhuurt in Nederland. Het gaat met name om woningen waar veel vraag naar is met een huur tussen de € 700 en € 1.000 per maand. Op die manier willen we bijdrage leveren aan betaalbare woningen in Nederland. Verder beleggen we wereldwijd in infrastructuur (wegen, bruggen, spoorlijnen).
Infrastructuur
Bij infrastructuur denken mensen vaak aan wegen en bruggen. Maar infrastructuur zijn ook elektriciteitsleidingen, water- en gasleidingen, riolen, ICT-verbindingen en luchthavens. Dit zijn sectoren die ons voorzien van basisbehoeften, zoals water, licht en warmte in huis en transport van voedsel. Beleggingen in infrastructuur houden hun waarde als het even tegenzit in de economie. Daarom zijn het relatief stabiele beleggingen en een goede bescherming tegen inflatie (= als het geld minder waard wordt en de prijzen stijgen). Ons fonds belegt via fondsen in infrastructuur.Wij investeren in duurzame infrastructuurprojecten. Denk aan energie uit zon en wind. We beleggen internationaal, in voornamelijk Noord Amerika en Europa. Dit kan extra rendement opleveren.
High yield-obligaties
High yield zijn obligaties (leningen aan bedrijf) waar meer risico’s aan kleven dan aan ‘gewone’ obligaties (lees hier meer over obligaties). Bijvoorbeeld omdat bedrijven minder punten (‘lagere rating’) krijgen voor kredietwaardigheid: dat is veiligheid, zekerheid, etc. Daarom betalen bedrijven die de obligaties uitgeven een hogere rente aan de eigenaren van de obligaties. Dat is in feite een beloning voor het nemen van meer risico. Deze obligaties geven daardoor een hoog rendement. Ons fonds belegt via fondsen in high yield.Wij hebben geen high yield obligaties van landen, wel van bedrijven.
Emerging market debt
EMD (= emerging market debt) zijn obligaties (leningen) die landen en bedrijven uitgeven in zogeheten opkomende markten. Dat zijn landen die nog in ontwikkeling zijn en krijgen daarom minder punten (‘lagere rating’) voor kredietwaardigheid: dat is veiligheid, zekerheid, etc. Deze landen geven obligaties uit om aan geld te komen voor investeringen. De kans dat je je geld terugkrijgt, is kleiner dan bij een land met een hoge rating, zoals Nederland. In ruil daarvoor krijgt het fonds meer rente. Daarom geven dit soort obligaties een hoog rendement. Ons fonds belegt via fondsen in EMD.Ons fonds heeft obligaties van verschillende opkomende landen. Denk daarbij aan landen als Marokko, Brazilië en landen in Azië. Wij beleggen alleen in obligaties uitgegeven door landen en niet door bedrijven)
Overig
Er zijn nog meer zakelijke waarden, maar hierin belegt ons fonds niet of nauwelijks.