Ons beleggingsbeleid

Nederlandse pensioenfondsen hebben veel geld. Pensioenfondsen beleggen bijna al dat geld. Wij doen dat ook. Niet alles, want we moeten ook pensioenen uitkeren. Wij beleggen dus al ons geld dat we niet direct voor de maandelijkse uitbetaling van de pensioenen nodig hebben. Professioneel, met een duidelijk doel.

Lees hieronder waarom we beleggen. Maar ook hoe we beleggen, en waar we op letten bij het beleggen.

We beleggen voor een goed pensioen

U en uw werkgever betalen iedere maand premie voor uw pensioen. Die premie is niet genoeg om een fatsoenlijk pensioen aan u te kunnen betalen. Daarom beleggen we. Dankzij de winst op onze beleggingen (het rendementHet resultaat van beleggingen. Bij een positief rendement worden beleggingen meer waard. Bij een negatief rendement worden de beleggingen minder waard.) hebben we meer geld voor uw pensioen. Hierdoor wordt de kans dat u straks een fatsoenlijk pensioen hebt groter. Net als de kans dat we uw pensioen tussentijds met een toeslag kunnen verhogen. Nu én in de toekomst.

We beleggen, want dat levert meer op dan sparen

Beleggen levert op de lange termijn het meeste geld op. Meer dan geld op een bankrekening. Als we níet beleggen, hebt u straks een te laag pensioen. Of u betaalt veel meer premie voor hetzelfde pensioen. Dat willen we niet. Daarom beleggen we.

We beleggen met beleid

We willen met onze beleggingen elk jaar een bepaald rendement voor uw pensioen behalen. Hoe hoger het rendement dat we willen behalen, hoe meer risico we met onze beleggingen moeten nemen. Beleggen zonder risico bestaat niet. We kunnen namelijk ook geld verliezen met beleggen, met als gevolg een lager pensioen voor u. De kans dat we met beleggen geld verliezen wordt groter naarmate we meer risico nemen.

Daarom nemen we niet meer risico dan nodig is voor het rendement dat we willen behalen. We nemen dus geen onnodige risico’s. We spreiden onze beleggingen en we letten goed op de kosten. Zo beleggen we in twee potten (‘portefeuilles’), met allebei hun eigen doel. Bijna de helft (47,6%) van ons geld beleggen we via de matchingportefeuille. Deze bestaat uit verschillende soorten beleggingen - vooral obligaties - met weinig risico.

Iets meer dan de helft (52,4%) van ons geld zit in de returnportefeuille. De returnportefeuille bestaat uit meer risicovolle beleggingen - vooral aandelen en alternatieve beleggingen - en zorgt voor het extra rendement. Zo ontstaat er een mooie balans tussen veiligheid (matchingportefeuille) en risico (returnportefeuille).

We beleggen maatschappelijk verantwoord

We willen maatschappelijk verantwoord beleggen. Vooral in de textielsector is maatschappelijk verantwoord beleggen heel belangrijk voor ons. Als we in een textielbedrijf investeren, gebruiken we onze invloed. Bijvoorbeeld door bedrijven op te roepen de arbeids- en mensenrechten van hun werknemers te respecteren.

Beleggen is voor ons dus niet ‘kijken hoe we zoveel mogelijk geld kunnen verdienen tegen zo min mogelijk risico’. Het rendement blijft natuurlijk belangrijk voor uw pensioen. Daar blijven wij ook voor zorgen. Want het is een misverstand dat duurzaam beleggen minder geld oplevert. Sterker: wij zijn ervan overtuigd dat duurzaam beleggen op de lange termijn juist méér oplevert.

Lees meer over onze beleggingen en beleggen in het algemeen.