Beleggen

Hoe beleggen we?

Hoe beleggen we?

Het bestuur laat minimaal eens in de drie jaar een ALM-studieAfkorting voor Asset Liability Management. Dit is een studie die inzicht geeft in de toekomstige ontwikkelingen van een pensioenfonds. doen. Op basis van de uitkomsten van de ALM bekijkt het bestuur of het strategisch beleggingsbeleid aangepast moet worden. Binnen de kaders van het strategisch beleggingsbeleid beslist ons bestuur elk jaar hoe we gaan beleggen en met welke beleggingen. Dat staat in het beleggingsplan. Het bestuur, de beleggingscommissie en MN zorgen er samen voor dat de beleggingen niet uit de pas gaan lopen. Ze moeten binnen de brandbreedtes blijven van onze strategie. Dat houden we nauwgezet in de gaten.

Daarbij houden we rekening met de financiële positie van het fonds. Het bestuur kijkt hierbij naar studies en adviezen van specialisten en externe adviseurs, externe vermogensbeheerders en naar de marktomstandigheden. Duurzaamheid is voor ons een belangrijk thema.

Twee portefeuilles

De beleggingen worden verdeeld over twee potten (‘portefeuilles’) met elk een eigen doel:

47,5%* in de ‘matchingportefeuille’
Dit is een portefeuille met verschillende soorten beleggingen waarvoor we vaak een vaste rente ontvangen. Denk daarbij aan staatsobligaties van landen die de euro hebben, gedegen bedrijfsobligaties, hypotheken en liquiditeiten. Daarnaast hebben we rentederivaten als extra instrument om de renteschommelingen op te vangen. Met de opbrengsten van de beleggingen in deze portefeuille willen we ervoor zorgen dat we voldoende geld hebben om de pensioenen te kunnen betalen. Dat is de hoofddoelstelling van deze portefeuille: om de waardeontwikkeling van de pensioenverplichtingen bij te houden. Omdat die waarde sterk afhankelijk is van de renteontwikkelingen zitten in deze portefeuille ook veel beleggingen die gevoelig zijn voor de rente zoals langlopende staatsobligaties, hypoheken, bedrijfsobligaties en rentederivaten en kortlopende staatsobligaties.

52,5%* in de ‘returnportefeuille’
Dit is een portefeuille met verschillende soorten beleggingen waar meer risico’s aan kleven en waarvan we verwachten dat die op lange termijn meer rendement gaan opleveren. Denk daarbij aan aandelen en alternatieve beleggingen. Maar ook aan staatsobligaties van opkomende landen, hoogrentende bedrijfsobligaties, infrastructuur, (direct) onroerend goed en private equity. Dit worden ook wel ‘zakelijke waarden’ genoemd. Met de opbrengsten van de beleggingen uit deze portefeuille willen we extra geld verdienen, zodat we een buffer opbouwen (naast het ‘veilige’ rendement van de matchingportefeuille). Als dat lukt, kunnen we iedereen een beetje pensioen erbij geven. Dat is de jaarlijkse verhoging van de pensioenen. Dit willen we graag, omdat de pensioenen dan kunnen meegroeien met de prijsstijgingen en dus hun waarde behouden.

Het fonds belegt niet zelf. Dit is uitbesteed aan een vermogensbeheerder en fiduciair beheerder. Dat is MN in Den Haag.

*  De strategische weging en de feitelijke weging kunnen daar vanaf wijken.