Pensioen in het buitenland

Gaat u emigreren? En wilt u in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. U moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Regel uw adreswijziging

Ga naar Mijn Pensioencijfers en geeft uw adreswijziging door. Stuurt u ons een e-mail of brief dat u bent verhuisd naar het buitenland? Vergeet dan niet uw klantnummer en BSN (Burger Service Nummer, vroeger sofinummer) te vermelden.
Dat geldt ook als u verhuist in het buitenland.  

2. Geef uw BSN en bankrekeningnummer door

Wij kunnen uw pensioen niet aan u betalen als we geen BSN en geen bankrekeningnummer van u hebben. Geef deze informatie daarom aan ons door. Uw BSN Dit nummer staat in uw paspoort of ID-kaart. Weet u uw BSN niet? U kunt dit opvragen bij de Belastingdienst.

Wilt u uw bankrekeningnummer wijzigen? Gebruik dan het Formulier wijziging betaalgegevens.

3. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij u elk jaar een levensbewijs. Dat noemen we ook wel een attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat u nog in leven bent.. Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan digitaal via Mijn Pensioencijfers.
Ontvangt u ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en hebt u dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. U hoeft dan niets te doen.

4. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op uw pensioen in te houden. Daardoor krijgt u minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met uw land hierover afspraken heeft gemaakt. U kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regelt u dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • Als u er recht op hebt, stuurt de belastingdienst u een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op uw pensioen.

5. Gaat u scheiden?

Als u in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat u bent gescheiden. Als u in het buitenland woont niet. Dan geeft u uw scheiding zelf aan ons door.

6. Komt u te overlijden?

Als u in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als u in het buitenland woont niet. Uw nabestaanden moet dit aan ons fonds doorgeven.

En uw AOW?

Behalve pensioen van ons fonds, ontvangt u mogelijk ook AOW-pensioen van de overheid. U hebt recht op AOW-pensioen als u in Nederland hebt gewoond en/of gewerkt. Dit kunt u ook in het buitenland ontvangen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank leest u wat u moet regelen voor een AOW-pensioen in het buitenland.