Nieuws

Wat als het mee- of tegenzit?

Wat gebeurt er met uw pensioen als het langere tijd economisch goed of juist heel slecht gaat? Die inschatting ziet u vanaf begin oktober voor het eerst op de nationale pensioenwebsite mijnpensioenoverzicht.nl.

Als u inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u de geschatte bedragen van uw pensioen als er in de toekomst mee- of tegenvallers zijn. U ziet een inschatting van uw totale pensioen dat u hebt opgebouwd via uw werk, inclusief de AOW. AOW is het pensioen dat u vanaf een bepaalde leeftijd van de overheid ontvangt.

Hoe ziet die inschatting eruit?

U ziet de inschatting van uw pensioen met drie pijlen, die samen vanuit één punt starten. Deze afbeelding is wettelijk voorgeschreven en wordt door alle pensioenfondsen op een zelfde manier gebruikt. Het onderste bedrag is geen geschat bedrag. Dit is het pensioen dat u tot nu toe hebt opgebouwd. De bovenste drie zijn een inschatting van het pensioen waarop u lijkt te gaan uitkomen in verschillende situaties:

  • Het verwachte eindresultaat
    Dit ziet u in het midden bovenaan. Dit is het pensioen waar u op dit moment op uit lijkt te komen. Er is 50% kans dat uw pensioen lager uitvalt en 50% kans dat uw pensioen hoger uitvalt.
  • Als het meezit
    Bij de rechter pijl ziet u het bedrag waar u op uit lijkt te komen als het economisch erg meezit. De kans is heel klein (5%) dat u uitkomt op een hoger bedrag dan het rechter bedrag.
  • Als het tegenzit
    Bij de linker pijl ziet u het bedrag waar u op uit lijkt te komen als het economisch gezien veel slechter gaat dan verwacht. De kans is ook heel klein (5%) dat u uitkomt op een lager bedrag dan het linker bedrag.

Volgend jaar: ook op uw UPO

U krijgt elk jaar een overzicht van uw pensioen bij ons fonds. Dat is het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Op uw UPO volgend jaar ziet u deze inschatting ook. De bedragen gaan dan alleen over het pensioen dat u van ons fonds kunt verwachten.

Meer weten?

Op deze website leest u meer informatie over de inschatting van uw pensioen als het mee- of tegenzit. Lees ook de veelgestelde vragen. Hebt u nog vragen? Neem dan contact met ons op.