Nieuws

Misschien gaan de pensioenen omlaag

Het gaat al een tijdje minder goed met ons fonds. Hierover hebben we al eerder bericht. We hebben niet genoeg buffers om nieuwe tegenvallers op te vangen. En die tegenvallers doen zich nu voor: de rente wordt steeds lager. De beleggingen doen het bijzonder goed, maar brengen niet genoeg op om de voortdurende rentedaling te kunnen compenseren. Verder heeft de overheid de financiële regels voor pensioenfondsen aangescherpt.

Dit brengt een verlaging van pensioenen dichterbij. Misschien zelfs al in 2020.

Dekkingsgraad te laag

We moeten een actuele dekkingsgraad hebben van minimaal 90,1% (per 2e kwartaal 2019). Op dit moment zitten we op 91,1%. Dat komt doordat de rente laag is, waardoor we extra geld opzij moeten zetten voor de toekomst, en wij best veel maar helaas niet genoeg verdienen met onze beleggingen om dat te compenseren.
Is op 31 december 2019 onze actuele dekkingsgraad nog steeds te laag? Dan moeten we de pensioenen in 2020 verlagen. Dat is nodig, omdat we niet alleen nu, maar óók straks alle pensioenen moeten kunnen blijven betalen.

Nog niet zeker

Er is nog niets zeker. De kans op een verlaging is wel groter geworden. Elke maand publiceren wij cijfers over onze financiële positie, zodat u kunt zien hoe de dekkingsgraad zich ontwikkelt. We houden u op de hoogte.

Bron: Bestuur