Nieuws

Verbetering financiële positie dankzij komst coronavaccins

In november is onze financiële positie verbeterd. Onze dekkingsgraden zijn nog wel te laag.

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • Een actuele dekkingsgraad. Dat is de actuele stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg van 89,3% naar 92,7%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin na verloop van tijd pas zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde iets van 90,5% naar 90,2%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 118% is. Dan is er voor elke €100 die we (in de verre toekomst) moeten uitbetalen, €118 aan vermogen in kas.

Waarom steeg de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad steeg in november, omdat onze (aandelen-)beleggingen meer waard werden. De belangrijkste oorzaak daarvan waren de positieve berichten over de coronavaccins. Met name begin november reageerden de financiële markten goed op het nieuws van farmaceuten dat er binnenkort een goedwerkend coronavaccin beschikbaar komt.
Ook steeg de rente in november. Daardoor is iets minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Beide ontwikkelingen zijn positief voor onze financiële positie.

Wat betekenen deze percentages voor uw pensioen?

Op dit moment verandert er niets aan uw pensioen. Mensen die van ons fonds pensioen ontvangen krijgen hun pensioen gewoon uitbetaald. Aan de opgebouwde pensioenen verandert er nu ook niets. Gaat u uit dienst? Of bent u net in dienst? Dan is het belangrijk om te weten dat u uw pensioen tijdelijk niet kunt meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Omdat ons fonds een beleidsdekkingsgraad heeft onder de 100%, mogen we tijdelijk niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Eind dit jaar maken we de balans op

Het kan wel zo zijn dat er aan het einde van het jaar iets aan uw pensioen verandert. Minister Koolmees heeft beloofd dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad van boven de 90% de pensioenen niet hoeven te verlagen. Onze actuele dekkingsgraad ligt daar de afgelopen maanden nét boven.
Deze 90%-grens is een belangrijke, maar niet de enige voorwaarde. Er zijn meer regels die bepalen of we de pensioenen moeten verlagen en zo ja, hoeveel. Belangrijk meetpunt is de laatste dag van het jaar. Het is nu nog niet te zeggen hoe we er op 31 december 2020 financieel voor staan. Een verlaging per 1 januari 2021 kunnen we helaas nog niet helemaal uitsluiten.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur