Nieuws

Dekkingsgraad januari: 121,3%

De actuele dekkingsgraad van ons fonds was eind januari 1,0%-punt hoger ten opzichte van eind december. De dekkingsgraad steeg van 116,3% naar 117,3%. De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,2%-punt.

Hoe staan we ervoor?

Onze financiële positie laten we zien in percentages. De belangrijkste twee zijn:
• De dekkingsgraad van het moment. Dat is de situatie op de laatste dag van de maand. Deze dekkingsgraad was met 117,3% in januari hoger dan de dekkingsgraad van december.
• De beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad steeg van 121,1% naar 121,3%.
Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 124% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de verre toekomst) moeten betalen, € 124 aan vermogen in kas.

De ontwikkelingen in januari

Het geld dat we als pensioenfonds nodig hebben voor de pensioenbetalingen van nu en in de (verre) toekomst noemen we onze verplichtingen. Bij de berekening van onze verplichtingen houden we rekening met de verwachte rentebijschrijving. De rente steeg in januari licht. Hierdoor hoeven we minder geld te reserveren om in de toekomst dezelfde uitkeringen te kunnen doen. Onze verplichtingen daalden dus in januari.

Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Dit zijn onze beleggingen. Ons vermogen steeg in januari door een negatief beleggingsrendement. Het effect hiervan was kleiner dan de stijging van de rente: onze actuele dekkingsgraad steeg met 1,0%-punt naar 117,3%.

De beleidsdekkingsgraad steeg

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ dekkingsgraad van dit moment toegevoegd. De dekkingsgraad van eind januari 2024 (117,3%) is hoger dan de dekkingsgraad van januari 2023 (116,5%) die nu uit het gemiddelde is verdwenen. Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 0,2%-punt.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur