Nieuws

Maatschappelijk verantwoord beleggen: belangrijk én winstgevend

Ons fonds belegt bijna al zijn geld. Dat doen alle pensioenfondsen. Als we niet beleggen, hebben we later niet genoeg geld om alle pensioenen te kunnen betalen. Geld op de bank levert namelijk (bijna) niets op; het rendement op beleggingen is veel hoger. Ons fonds belegt wel maatschappelijk verantwoord. Want we willen een fatsoenlijk pensioen. Voor u en alle andere deelnemers.

We gebruiken onze invloed op bedrijven waarin we beleggen

Maatschappelijk verantwoord beleggen is voor ons fonds echt vanzelfsprekend. We doen het al sinds 2008. We gebruiken onze invloed op bedrijven waarin we beleggen, zodat zij - waar nodig - hun beleid aanpassen. Dat doen we door met ze te praten, en door onze stem te laten horen op aandeelhoudersvergaderingen.

Hierbij richten we ons vooral op klimaatverandering, mensenrechten en eerlijke beloning. Zo roepen we bijvoorbeeld textielbedrijven op om de arbeids- en mensenrechten te respecteren. Als hier niet goed op wordt gereageerd, stoppen we met beleggen in dat bedrijf of land. Of we blijven juist wél beleggen, zodat we invloed blijven houden.

Maatschappelijk verantwoord beleggen levert geld op

Beleggen is iets voor de lange termijn, net als pensioen. Wij zijn ervan overtuigd dat maatschappelijk verantwoord beleggen op de lange termijn geld oplevert. Zelfs méér dan als we niet maatschappelijk verantwoord zouden beleggen.

Natuurlijk kijken we naar het rendement dat we met bepaalde beleggingen kunnen behalen. Maar we beleggen niet tegen elke prijs. Zo beleggen we bijvoorbeeld ook niet in producenten van tabak en bont. We zorgen dus dat we genoeg geld verdienen, terwijl we helpen de wereld iets mooier te maken. Zodat u op een prettige manier van uw pensioen kunt genieten!