Nieuws

Pensioenfonds MITT stopt met beleggingen uit Rusland

De inval van Rusland in Oekraïne en het verschrikkelijke oorlogsgeweld raakt de hele wereld. Ook wij leven mee met de bevolking in Oekraïne.

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over de gevolgen voor uw pensioen. De oorlog in Oekraïne heeft tot nu toe een beperkte impact op de financiële situatie van het fonds en geen gevolgen voor uw pensioen. Dit komt mede door de beperkte omvang van onze beleggingen in Rusland en Oekraïne.

Via ons landenbeleid waren Russische staatsobligaties al geruime tijd uitgesloten vanwege het autoritaire regime. Wel beleggen wij in Russische aandelen en Oekraïense staatsobligaties. De beleggingen van pensioenfonds MITT in Russische aandelen bedroegen per 31 januari in totaal € 16,6 miljoen. Dat is 0,4% van de totale beleggingsportefeuille. De beleggingen in Oekraïense staatsobligaties bedroegen per 31 januari € 8,4 miljoen. Dat is 0,2% van de totale beleggingsportefeuille.

Voorafgaand aan de invasie van de Russische troepen in Oekraïne hebben onze vermogensbeheerders ons belang in Russische aandelen teruggebracht. Hierdoor en vooral door koersverliezen is het belang in Rusland en Oekraïne gedaald tot € 5,5 miljoen respectievelijk € 3,3 miljoen per 28 februari jl.

Onlangs is door het bestuur besloten om niet meer in Rusland te beleggen omdat dit niet meer past in ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid. Zodra de financiële markt dit toelaat, zal pensioenfonds MITT de Russische beleggingen verkopen.