Nieuws

Dekkingsgraad daalde in september

De financiële situatie van ons fonds is in de afgelopen maand minder goed dan in augustus. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad: die daalde in september. De beleidsdekkingsgraad steeg wel.

Hoe staan we ervoor?

Onze financiële positie laten we zien in percentages. De belangrijkste twee zijn:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de huidige stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze dekkingsgraad daalde in september 121,5% naar 119,0%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad steeg van 109,2% naar 110,7%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 121% is. Dan is er voor elke €100 die we (in de verre toekomst) moeten uitbetalen, €121 aan vermogen in kas.

Wat betekenen deze percentages voor uw pensioen?

Op dit moment verandert er niets aan uw pensioen. Mensen die van ons fonds pensioen ontvangen krijgen hun pensioen ook gewoon uitbetaald.

Ontwikkelingen in september

In september zijn onze verplichtingen gedaald. Dit komt omdat de rente is gestegen. We hebben hierdoor minder geld in kas nodig om de pensioenbetalingen nu en in de verre toekomst te doen. Aan de andere kant is ons vermogen gedaald. Dit komt door een negatief beleggingsresultaat. Ons vermogen daalde meer dan onze verplichtingen. Hierdoor daalde de actuele dekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur