Nieuws

Augustus positief voor onze financiële positie

Over de maand augustus hebben we goed nieuws te melden. De rente steeg. Ook ons vermogen nam toe. Daardoor verbeterde onze financiële positie.

 

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • Een actuele dekkingsgraad. Dat is de actuele stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg in augustus van 87,4% naar 89,8%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin na verloop van tijd pas zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde iets van 91,4% naar 91,3%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 120% is. Dan is er voor elke €100 die we (in de verre toekomst) moeten uitbetalen, €120 aan vermogen in kas.

Wat betekenen deze percentages voor uw pensioen?

Op dit moment verandert er niets aan uw pensioen. Pensioengerechtigden krijgen hun pensioen gewoon uitgekeerd. Aan de opgebouwde pensioenen verandert er nu ook niets. Gaat u uit dienst? Of bent u net in dienst? Dan is het belangrijk om te weten dat u uw pensioen tijdelijk niet kunt meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Omdat ons fonds een beleidsdekkingsgraad heeft onder de 100%, mogen we tijdelijk niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Eind dit jaar maken we de balans op

Het kan wel zo zijn dat er aan het einde van het jaar iets aan uw pensioen verandert. Minister Koolmees heeft beloofd dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad van boven de 90% de pensioenen niet hoeven te verlagen. Onze actuele dekkingsgraad ligt daar op dit moment onder. Belangrijk meetpunt is de laatste dag van het jaar. Het is nu nog niet te zeggen hoe we er op 31 december 2020 financieel voor staan. We kunnen een verlaging per 1 januari 2021 helaas niet uitsluiten.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur