Nieuws

Waardeoverdracht pensioen tijdelijk niet mogelijk

De financiële positie van ons fonds is niet goed genoeg. De beleidsdekkingsgraad is lager dan 100%. (Lees hier wat dit betekent). Daarom mogen wij niet meewerken aan de waardeoverdracht van pensioenen van mensen die een nieuwe baan hebben.

 

Wat is waardeoverdracht?

Als u van baan verandert, moet u checken of er niets verandert aan uw pensioen. Blijft u in onze branche werken? Dan blijft u bij ons pensioen opbouwen en hoeft u niets te doen. Gaat u naar een nieuwe werkgever buiten onze branche? Dan kan het zijn dat u bij een ander pensioenfonds (of een verzekeraar) pensioen gaat opbouwen. Dat u ergens anders pensioen gaat opbouwen, gaat automatisch. Maar u moet zelf kiezen: wat doet u met het pensioen dat u achterlaat?

Pensioen meenemen of laten staan?

U hebt op dat moment twee keuzes:

  • U kunt uw opgebouwde pensioen laten staan bij ons fonds. U krijgt dan straks pensioen van ons fonds en uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar.
  • U kunt uw pensioen meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Dit heet waardeoverdracht.

Tijdelijk niet mogelijk

Waardeoverdrachten mogen alleen worden uitgevoerd als de beleidsdekkingsgraad van het oude en het nieuwe pensioenfonds aan de wettelijke eisen voldoen. Eén daarvan is dat de beleidsdekkingsgraad boven 100% moet zijn. Dat is bij ons fonds nu niet meer het geval. Waardeoverdrachten van en naar ons fonds worden daarom tijdelijk niet meer uitgevoerd.

Wat kunt u doen?

Wilt u uw pensioen van ons fonds overdragen naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar? Dan kunt u dit gewoon aanvragen. De aanvraag dient u in bij uw nieuwe pensioenfonds (of verzekeraar). Uw verzoek wordt door ons behandeld als de beleidsdekkingsgraad van ons fonds weer boven 100% is.

Bent u nieuw in dienst en wilt u uw pensioen meenemen naar ons fonds? Dan kunt u het verzoek bij ons fonds indienen. Als u al een verzoek hebt ingediend, hoeft u niets te doen. Uw verzoek wordt automatisch in behandeling genomen als de beleidsdekkingsgraad van ons fonds weer boven 100% is. Hebt u inmiddels een offerte ontvangen en geeft u daarop binnen de genoemde periode akkoord? Dan gaat uw waardeoverdracht nog gewoon door.

Uitzondering: klein pensioen

Er geldt één uitzondering: als u maar korte tijd pensioen hebt opgebouwd bij ons fonds en uw pensioen is minder dan € 484,09 bruto per jaar. Dan dragen wij dit pensioen automatisch over aan het pensioenfonds of de verzekeraar waar u via uw nieuwe werkgever pensioen opbouwt. Bij deze waardeoverdracht maakt het niet uit hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. De waardeoverdracht gaat altijd door. Als dit voor u geldt, ontvangt u van ons fonds persoonlijk bericht.

Meer informatie

Hoe het meenemen van uw pensioen in zijn werk gaat, kunt u op deze website nalezen. Hebt u vragen? Neem contact op met ons fonds. Wij helpen u graag!