Het transitieplan van Bpf MITT voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling is klaar. De afspraken in het transitieplan zijn gemaakt door de werkgevers- en werknemersorganisaties uit de Mode-, Interieur-, Tapijt- en Textielindustrie en Textielverzorging, ook wel ‘de sociale partners’ genoemd.
Er is gekozen voor een evenwichtige pensioenregeling voor jong en oud, nu en in de toekomst. Dat betekent dat bepaalde groepen naar verwachting geen extra voor- of nadeel hebben van de overgang naar de nieuwe pensioenregeling ten opzichte van anderen. Het delen van risico's, dit noemen we solidariteit, is hierbij belangrijk. Dat is het uitgangspunt voor de nieuwe pensioenregeling. Het is de bedoeling dat deze op 1 januari 2026 ingaat.
Wat houdt de nieuwe regeling in?
De nieuwe regeling is een ‘solidaire premieregeling’. Bij deze regeling is het doel om de risico's en opbrengsten samen te delen. Wij beleggen het pensioengeld samen in één gezamenlijke pensioenpot. Voor jongeren wordt daarbij meer risico genomen dan voor ouderen. Het fonds bouwt namelijk het risico af naarmate de deelnemer ouder wordt.
Een deel van het pensioenvermogen wordt gebruikt voor de solidariteitsreserve. Dit betekent dat er geld apart wordt gezet om financiële tegenvallers op te vangen en daarmee de kans op het verlagen van pensioenen te verkleinen.
Wat staat er in het transitieplan?
In het transitieplan worden de volgende vragen beantwoordt:
- Welke pensioenregeling is gekozen en hoe ziet de regeling eruit?
- Wat gebeurt er met de opgebouwde pensioenen?
- Wat zijn de financiële gevolgen voor deelnemers per leeftijdsgroep?
- Welke afspraken zijn er gemaakt voor eventuele compensatie?
- Hoe wordt deze compensatie gefinancierd?