Nieuws

Dekkingsgraad daalde in november

De financiële situatie van ons fonds was aan het einde van november minder goed dan eind oktober. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad: die daalde in november. De beleidsdekkingsgraad ging wel omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Onze financiële positie laten we zien in percentages. De belangrijkste twee zijn:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de huidige stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze dekkingsgraad daalde in november van 119,5% naar 115,9%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad steeg van 112,2% naar 113,5%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 123% is. Dan is er voor elke €100,- die we (in de verre toekomst) moeten uitbetalen, €123,- aan vermogen in kas.

Waarom daalde de dekkingsgraad en steeg de beleidsdekkingsgraad?

In november zijn onze verplichtingen gestegen. Dit komt omdat de rente is gedaald. We hebben hierdoor meer geld in kas nodig om de pensioenbetalingen nu en in de verre toekomst te doen. Alle beleggingen samen lieten een positieve groei zien. Hierdoor steeg ons vermogen in november iets. De stijging van onze verplichtingen was hoger dan de stijging van ons vermogen, daardoor daalde de actuele dekkingsgraad.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van eind november 2022 (115,9%) is hoger dan de actuele dekkingsgraad van november 2021 (100,0%, die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 1,3%-punt.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur