Nieuws

Ons fonds sluit december 2016 af met positief resultaat

Onze financiële positie is de laatste maand van 2016 iets verbeterd. De beleidsdekkingsgraad steeg in december naar 92,7%. Een maand eerder was dat nog 92,6%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% heeft het pensioenfonds € 1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet betalen.

Beleidsdekkingsgraad

De bovenstaande dekkingsgraad van 92,7% is de zogeheten beleidsdekkingsgraad van het fonds. Sinds 1 januari 2015 zijn pensioenfondsen verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien publiceren wij deze ook op onze website. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft dit ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de maandelijkse dekkingsgraad. Zo wordt voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. Het bestuur bepaalt namelijk het beleid van ons fonds op basis van de beleidsdekkingsgraad.
Bpf MITT moet een beleidsdekkingsgraad hebben van bijna 121% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De huidige dekkingsgraad ligt ver onder deze grens. Ons fonds heeft een herstelplan ingediend. Hoewel de lichte verbetering ons positief stemt, kunnen we een verlaging van de pensioenen in 2017 nog steeds niet helemaal uitsluiten. Dit zal definitief blijken uit het nieuwe herstelplan dat ons fonds begin 2017 opstelt.

Ontwikkelingen in december

De rente is gestegen waarmee ons fonds zijn financiële positie moet berekenen. Een hogere rente is goed nieuws voor onze dekkingsgraad. Dat betekent namelijk dat ons fonds minder geld opzij hoeft te zetten om in de (verre) toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Daarnaast werden bepaalde beleggingen (obligaties) minder waard en bepaalde beleggingen (aandelen) juist meer waard. De som hiervan leverde voor Bpf MITT ook een plus op. Daardoor verbeterde onze financiële positie zich in de laatste maand van 2016 met 2,2%. Deze actuele dekkingsgraad ligt daardoor boven de beleidsdekkingsgraad, namelijk op 98,4%. Als dat zo blijft, zal de beleidsdekkingsgraad op termijn verder stijgen.

Terugblik op 2016

Financieel was het afgelopen jaar weer een roerige periode voor ons fonds. In de eerste maanden van het jaar daalde de rente. Ook de aandelen werden minder waard. Daardoor daalde de dekkingsgraad. In juni gooide de Brexit roet in het eten. Dat leidde tot een nieuwe dip. De rente daalde door de aankondiging dat het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten. Ook de beleggingen werden minder waard.
De verrassende uitslag van de Amerikaanse verkiezingen in november keerde het tij. De aankondigingen van Donald Trump om te investeren in de Amerikaanse economie en de belastingen te verlagen hadden een positief effect op de waarde van onze beleggingen, waardoor ons vermogen toenam. Ook de rente is sindsdien gestegen. Beiden zijn positief voor de financiële positie van een pensioenfonds. Uiteindelijk is, ondanks deze eindsprint, de beleidsdekkingsgraad eind 2016 lager uitgekomen dan eind 2015.

Meer informatie

U kunt in een grafiek zien hoe de dekkingsgraad van Bpf MITT zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.

Bron: Bestuur