De beleidsdekkingsgraad daalde in november een beetje van 92,7% naar 92,6%. Daardoor lijkt het alsof onze financiële positie is verslechterd. Maar de maand november zelf was wel een goede maand voor onze financiële positie doordat de rente steeg.
Het effect van deze positieve maand is nog niet terug te zien, omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is van een heel jaar.
Wat is een dekkingsgraad?
De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% heeft het pensioenfonds € 1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet betalen.
Beleidsdekkingsgraad
De bovenstaande dekkingsgraad van 92,6% is de zogeheten beleidsdekkingsgraad van het fonds. Sinds 1 januari 2015 zijn pensioenfondsen verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien publiceren wij deze ook op onze website. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft dit ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de maandelijkse dekkingsgraad. Zo wordt voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. Het bestuur bepaalt namelijk het beleid van ons fonds op basis van de beleidsdekkingsgraad.
Ontwikkelingen in november
November was voor onze financiële positie een positieve maand omdat de rente steeg. Een belangrijke verklaring hiervoor is de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Hierdoor steeg de rente in Amerika. Europa volgt die rentestijging. Een hogere rente betekent dat ons fonds nu minder geld opzij hoeft te zetten om alle pensioenen (in de verre toekomst) te kunnen betalen. Dat is positief voor onze financiële positie. In totaal kwam de stijging van de actuele maandelijkse dekkingsgraad over alleen de maand november uit op een mooie plus van 2,3%.
Het positieve effect op de beleidsdekkingsgraad is nog niet goed te zien. Die daalde nog onder invloed van de andere maanden van 2016. De beleidsdekkingsgraad is immers een voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden. Deze verbetert pas als de actuele maandelijkse dekkingsgraad ook de komende maanden blijft stijgen. De beleidsdekkingsgraad is belangrijk. Hierop baseert het bestuur zijn besluit of het de pensioenen moet verlagen.
Bpf MITT moet een beleidsdekkingsgraad hebben van bijna 121% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De huidige dekkingsgraad ligt ver onder deze grens. Ons fonds heeft een herstelplan ingediend. We kunnen een verlaging van de pensioenen in 2017 helaas niet uitsluiten. Dit zal definitief blijken uit het nieuwe herstelplan dat ons fonds begin 2017 opstelt.
Meer informatie
U kunt in een grafiek zien hoe de dekkingsgraad van Bpf MITT zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.
Bron: Bestuur