“Ons pensioen kan ik nu goed uitleggen aan mijn collega’s”

Maxine Klesman volgde de basiscursus pensioen van Bpf MITT

“Dat wordt een lange, saaie dag.” Met die gedachte ging HR-assistent Maxine Klesman (35) van Chaud Devant naar de basiscursus pensioen van ons fonds. Dat pakte uiteindelijk heel anders uit.

Het Amsterdamse Chaud Devant bedenkt, ontwerpt en maakt horecakleding voor in de keuken, met name modieuze koksbuizen en –broeken. Er werken zo’n 30, vooral jonge, mensen. Pensioen is voor hen een ver-van-mijn-bed-show, is de indruk van de nieuwe HR-assistent van het bedrijf, Maxine Klesman.

Dat gold tot voor de basiscursus ook voor haar: “Je denkt dat pensioen iets voor later is, je leeft nú. Maar het is heel goed om er ook nu al naar te kijken. Een boodschap die moeilijk is over te brengen in een bedrijf met jonge mensen die daar helemaal niet mee bezig zijn. Veel vragen over pensioen krijg ik dan ook niet. Maar áls ik ze krijg, weet ik - nu na de basiscursus - wel het antwoord of ik weet waar ik de antwoorden voor mijn collega’s kan vinden. Binnenkort ga ik een presentatie binnen ons bedrijf houden over pensioen om de bewustwording te vergroten.”

Inspiratie

Haar enthousiasme is een direct resultaat van de basiscursus pensioen, vertelt ze. “Vooraf dacht ik: ‘Dit wordt zo’n lange, saaie dag, daar ga ik toch niks van snappen’. Maar de cursusleider (Marc Bergsma, red.) bracht het met zoveel inspiratie en enthousiasme dat ik het systeem achter ons pensioen beter begrijp. Het sloeg ook bij de andere cursisten enorm aan, dat kon je zien. Nu denk ik: ‘Wat interessant dat ik dit weet’. Ik kon het me vooraf niet voorstellen, maar ik vind pensioen heel leuk!”

“Er zijn websites waar je naartoe kunt gaan. Dan krijg je online snel antwoord op je vraag hoeveel je straks nodig hebt en of je genoeg pensioen opbouwt. Echt, superhandig. Dat wil ik graag met mijn collega’s delen. Verder weten veel mensen niet hoeveel een werkgever bijdraagt aan het pensioen. Dat wil ik ze vertellen. Ook wil ik uitleggen hoe het zit met de pensioenrichtleeftijd en de keuzes die je hebt als je straks met pensioen gaat.”

Enthousiast voegt ze eraan toe: “Ook al kun je als werknemer niet kiezen óf en waar je pensioen opbouwt, het loont zich om je erin te verdiepen. Dát ga ik mijn collega’s vertellen.”

Meer informatie over de basiscursus leest u hier.