Eric Rutgers, bestuurslid namens gepensioneerden en lid van de beleggingscommissie, over een goed beleggingsjaar met een dalende dekkingsgraad.
Eric Rutgers, bestuurslid namens gepensioneerden en lid van de beleggingscommissie, over een goed beleggingsjaar met een dalende dekkingsgraad.
“Ja, het is een prachtig beleggingsjaar geweest. Waar we in 2018 een klein negatief rendement moesten noteren, was 2019 uitzonderlijk goed met een rendement van zo’n 16,8%. In het eerste kwartaal was er meteen een goed herstel te zien na het slechte vierde kwartaal van 2018. Ook economisch gezien was er niet zoveel aan de hand. Ondanks de onrust rondom de Brexit en de handelsoorlog van Trump met China, bleven de rendementen goed. Naar aandelen was veel vraag. Dus die stegen in waarde.”
“De rente heeft roet in het eten gegooid. Door de alsmaar dalende rente stegen de pensioenverplichtingen met 19,9%. De lage rente kun je als bestuur niet beïnvloeden. De stijging van de pensioenverplichtingen werd onvoldoende gecompenseerd door het goede beleggingsresultaat. Daardoor daalde onze dekkingsgraad uiteindelijk. En die is bepalend voor je beleidsbeslissingen. We kunnen de pensioenen pas verhogen vanaf een beleidsdekkingsgraad van 110%. Dat is bij lange na niet gerealiseerd. Maar de dekkingsgraad is gelukkig niet zo laag dat de pensioenen dit jaar verlaagd moeten worden.
“Dat het rendement hoger is dan de benchmark. Dat is ons wél gelukt. En zorgen voor een passende beleggingsmix. Naar aanleiding van een nieuwe ALM-studie hebben we de verhouding tussen de matching- en de returnportefeuille in de loop van het jaar aangepast van 50/50 naar 47,5% respectievelijk 52,5%. Verder hebben we een dynamische staffel toegevoegd: als de rente stijgt, neemt onze afdekking van het renterisico toe. Ook zijn we van beursgenoteerd vastgoed (beleggen in vastgoedondernemingen) overgegaan naar niet-beursgenoteerd vastgoed (beleggen in Nederlandse huurwoningen). Het eerste beweegt vaak mee met aandelen, dat doen stenen minder. Hierdoor is de beleggingsportefeuille iets minder gevoelig voor prijswisselingen op de aandelenmarkten.”
“Je kunt niet voorspellen hoe het gaat lopen. Denk aan het coronavirus. Iedereen is in rep en roer. Dat heeft wel zijn weerslag. Bedrijven gaan op slot; er is wereldwijd productieverlies. Dat betekent minder winsten, waardoor de waarde van aandelen daalt. De politiek kan ook zijn weerslag hebben. Wordt Trump herkozen of niet? Wat besluit de Nederlandse politiek over de rekenrente? Hoe wordt het Pensioenakkoord uitgewerkt? Wat doet de Europese Centrale Bank met zijn opkoopprogramma? Ja, 2019 is een heel goed beleggingsjaar geweest. Het is niet onze verwachting dat we dat gaan evenaren. Wel ziet het ernaar uit dat 2020 weer een spannend jaar wordt.”