Ja, u leest het goed. De HR-medewerker maakt het verschil. Dit is 1 van de 3 kernconclusies uit een onderzoek dat wij als pensioenfonds lieten uitvoeren. Een onderzoeksbureau ging met 12 werkgevers in gesprek over de relatie met ons als pensioenfonds.
De andere 2 kernconclusies zijn:
- Communicatie, informatie en administratie zijn procesmatig goed op orde
- In de relatie zijn verbetermogelijkheden om de werkgever in zijn rol als ambassadeur te krijgen. Persoonlijk contact is hier de sleutel.
Van zelf een actieve rol in pensioen tot pensioen overlaten aan experts
Uit het onderzoek kwam naar voren dat werkgevers verschillen in hoe ze met het onderwerp pensioen omgaan. Waar de een bewust een actieve rol pakt, laat de ander het over aan de branchevereniging Modint of ons als Pensioenfonds MITT.
Klein deel werknemers informeert over Wet toekomst pensioenen
Werknemers attent maken op pensioen, op de nieuwe pensioenwet en wat daaruit voortkomt, ziet een ander, klein deel van de HR-medewerkers juist wél tot zijn of haar taak. En als inkleuring van goed werkgeverschap. Zij geven hier invulling aan door bijvoorbeeld zitting te nemen in de werkgroep pensioen bij Modint, nieuwsbrieven van MITT op hun eigen intranet te zetten, printjes hiervan te maken om naast het koffieapparaat in de kantine op te hangen. En zij gaan zelf het pensioengesprek met de medewerkers aan.
Medewerkers niet actief met pensioen bezig
Wat de HR-medewerkers gemeen hebben, is dat er geen tot nauwelijks medewerkers op hen afstappen met pensioenvragen. Van proactiviteit bij werknemers is geen sprake en bij HR-medewerkers sporadisch.
Waarom een werkgever juist wel of juist geen rol pakt bij onderwerp pensioen
Werkgevers geven 3 redenen aan waarom ze juist wel het onderwerp pensioen onder de aandacht brengen bij werknemers. Aan de andere kant geven ze 14 redenen waarom ze het niet zelf actief onder de aandacht brengen. Hieronder een samenvatting van de genoemde redenen:
Juist wel | Juist niet |
Werkgever / HR-medewerker is vanuit zichzelf geïnteresseerd in pensioen. |
Pensioen is een blinde vlek, ook bij werkgevers. |
Er nieuwe regels voor pensioen gelden sinds juli 2023. | Gebrek aan kennis, hoge werkdruk en weerstand omdat HR het als een complex onderwerp ziet. Weinig kennis van nieuwe regels voor pensioen. |
Betrokkenheid bij brancheorganisatie Modint. | Geen urgentie bij werknemers. |
Weinig tot geen contact met pensioenfonds. | |
Geen keuze door verplichtstelling, maakt passief. CAO ligt bij Modint en daarom koppelt werkgever pensioen aan Modint en niet aan MITT. |
|
Veel informatie online beschikbaar. |
|
Informatie te weinig toegespitst op de verschillende doelgroepen. De deelnemers herkennen zich niet. |
Aanbevelingen
- Taal en uitleg over pensioen versimpelen
- HR faciliteren zodat zij pensioenvragen van medewerkers zelf kunnen beantwoorden met bijvoorbeeld:
- webinars gericht op HR om de pensioenkennis te vergroten
- FAQ ‘s op de website
- pensioenpresentatie die zij kunnen gebruiken bij een personeelsbijeenkomst
- HR op tijd meenemen in de overgang naar de nieuwe pensioenregeling, welke stappen worden er wanneer ondernomen, wat gaat er veranderen voor medewerkers en waar moet de werkgever rekening mee houden?
- MITT meer een gezicht geven, dit kan door samenwerking met brancheverenigingen, maar ook door meer in contact te komen met deelnemers.
Hoe nu verder?
De uitkomsten van het onderzoek gebruiken we om onze dienstverlening aan werkgevers te verbeteren. Onze deelnemers zullen hier ook de vruchten van plukken. Op basis van de gegeven aanbevelingen kunnen we al aangeven dat:
- We onze communicatie zo simpel mogelijk houden. Met uitzondering van de pensioenregeling zijn onze teksten op taalniveau B1.
- We bieden pensioencursussen aan voor werkgevers. Op deze pagina leest u er meer over.
- Uw werknemers informeren. Wat wij doen ziet u op het werkgeversdeel op onze website.
- Via deze digitale nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over pensioenzaken. Ook over de nieuwe regels voor pensioen
Duurzame inzetbaarheid
Naast deze acties zetten wij ons ook in voor duurzame inzetbaarheid. Ook hierover vindt u informatie bij het werkgeversdeel. Hebt u ook het interview met DI coach Jolanda Hilgers gelezen in deze nieuwsbrief?