Veelgestelde vragen van werkgevers bij arbeidsongeschiktheid

Werkgevers melden zich vaker met vragen over arbeidsongeschiktheid van hun werknemers en wat ze in zo'n situatie moeten doen: 

Wat moet ik als werkgever doen na de 2 jaar loondoorbetalingsverplichting? 
De vraag van veel werkgevers is wat ze moeten doen na de 2 jaar loondoorbetalingsverplichting. Veel werknemers worden dan door de werkgever uit dienst gemeld. Dit is niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat de werkgever ons binnen 1 jaar (maar liefst z.s.m.) de toekenningsbeslissing van het UWV toestuurt. Wij zorgen dan zelf voor de verwerking van de premievrije pensioendoorbouw en de uitdienstmelding. Indien de werknemer nog gedeeltelijk blijft doorwerken, is het ook de bedoeling dat de werkgever de UWV-toekenningsbeslissing toestuurt. Dan wordt de werknemer niet uit dienst gemeld, maar ontvangt deze gedeeltelijke premievrije pensioendoorbouw. Zowel de deelnemer als de werkgever ontvangen hiervan een bevestiging.   

Waar moet ik als werkgever op letten als het gaat om het doorgeven van het salaris? 
Een andere vraag die vaker voorkomt is de vraag wat de werkgever moet doen met het doorgeven van het salaris. Tijdens de loondoorbetalingsverplichting is het namelijk zo dat de werkgever bijvoorbeeld 70% van het loon mag doorbetalen. De premievrije pensioendoorbouw wordt berekend op het salaris dat de werknemer heeft in het jaar waarin de eerste ziektedag valt. Op 1 januari van het volgende jaar, kan de werkgever een lager salaris doorgeven. Dit heeft geen invloed op de hoogte van de premievrije pensioendoorbouw. In het jaar waarin de 1e ziektedag valt, mag geen correctie van het salaris plaatsvinden.