Wat doet MN?

Betrokkenheidsbeleid

Vanaf 10 juni 2019 geldt de herziene Shareholder Rights Directive (SRD). In Nederland is deze Europese richtlijn beter bekend als ‘aandeelhoudersrichtlijn’. Deze richtlijn gaat over ons betrokkenheidsbeleid en ons beleggingsbeleid.

1. Betrokkenheidsbeleid

Ons pensioenfonds beheert erg veel geld en dat beleggen we. Daarom zijn we een ‘grote jongen’ als het gaat om beleggen. We vallen in de categorie van de zogenoemde ‘institutionele beleggers’. Deze beleggers zijn vaak belangrijke aandeelhouders van grote beursgenoteerde bedrijven.

Aandeelhouders zijn in feite de eigenaren van een bedrijf. Wie dus veel aandelen van een bedrijf heeft, kan veel invloed uitoefenen op het beleid van dit bedrijf. Voor een goed oordeel moet zo’n aandeelhouder zich betrokken voelen bij een bedrijf en goed in de gaten houden hoe het bedrijf het doet. Hierover is nu een nieuwe Europese richtlijn gekomen: de aandeelhoudersrichtlijn of Shareholder Rights Directive (SRD). Hierin staat hoe institutionele beleggers betrokken zijn bij de bedrijven waarin zij beleggen en hoe zij daarover communiceren met hun achterbannen. Kortom: hierin staat hoe wij als pensioenfonds het georganiseerd hebben, zodat we a. weten wat er speelt bij de bedrijven waarin we investeren en b. dit aan u - als deelnemer of werkgever – kunnen uitleggen.

Hoe meer aandelen, hoe meer stemmen

Beursgenoteerde bedrijven organiseren elk jaar een vergadering met al hun aandeelhouders. Dit is het moment waarop de leiding van een bedrijf ruggenspraak heeft met de ‘echte’ eigenaren van het bedrijf. Dit is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Op deze vergadering wordt gestemd over het beleid van het bedrijf. Hoe meer aandelen iemand van een bedrijf heeft, des te meer stemmen diegene kan uitbrengen. Institutionele beleggers hebben veel stemmen en kunnen op die manier veel invloed uitoefenen op de besluiten op deze vergaderingen. Zo hebben ze een grote vinger in de pap als het gaat om hoe een bedrijf gerund wordt, hoe het bedrijf het doet op lange termijn en of het bedrijf duurzaam onderneemt of niet.

Stemadviesbureaus

Omdat institutionele beleggers in veel bedrijven investeren kunnen zij niet alle bedrijven waarin ze investeren tot in detail in de gaten houden. Veel institutionele beleggers maken daarom gebruik van stemadviesbureaus. Deze onderzoeken de bedrijven, geven advies en doen aanbevelingen over hoe de belegger het beste kan stemmen op een aandeelhoudersvergadering. Stemadviesbureaus hebben dus veel invloed. In de nieuwe aandeelhoudersrichtlijn wordt het duidelijker voor de buitenwereld wat deze partijen doen. Daarvoor stelt de institutionele belegger een zogeheten betrokkenheidsbeleid op.

Ons betrokkenheidsbeleid

Ook ons fonds heeft zo’n betrokkenheidsbeleid, want ook wij zijn als aandeelhouder betrokken in de bedrijven waarin we investeren. Dit beleid beschrijft onder meer hoe wij de bedrijven volgen, waarin we beleggen en hoe wij het stemmen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering hebben geregeld. Wij hebben de uitvoering van ons betrokkenheidsbeleid uitbesteed aan MN. Bekijk ook het betrokkenheidsbeleid en het uitsluitingbeleid van MN.

2. Beleggingsbeleid

Een tweede vereiste vanuit deze aandeelhoudersrichtlijn is een strategisch beleggingsbeleid. Ook ons fonds heeft zo’n beleggingsbeleid. In ons beleggingsbeleid staat hoe wij beleggen om onze (lange termijn) doelstellingen te bereiken (vrij vertaald: hoe wij beleggen om genoeg rendement te halen om alle pensioenen te kunnen betalen). Dit beleid is opgesplitst in beleggingsbeginselen, uitgangspunten voor de uitvoering en uitgangspunten voor Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (MVB). Op basis van dit strategisch beleggingsbeleid worden verschillende onderliggende documenten opgesteld:

  • het clusterdocument matching ( = dat zijn de beleggingen met weinig risico, zoals obligaties, die ervoor zorgen dat we alle pensioenen kunnen betalen)
  • het beleidsdocument returnportefeuille ( = dat zijn de beleggingen met iets meer risico waarmee we extra geld proberen te verdienen voor een verhoging, zoals aandelen)
  • clusterdocumenten voor de verschillende clusters binnen de returnportefeuille
  • productstrategie documenten en
  • het jaarlijks Beleggingsplan

In deze documenten wordt vastgelegd hoe de fiduciair manager MN in een beleggingscategorie belegt, met als doel te voldoen aan de doelstelling van het fonds en daarmee (de lange termijn) verplichtingen.

Onze fiduciair manager is MN

Onze fiduciair manager MN voert ons beleggingsbeleid uit en rapporteert hierover elke maand en elk kwartaal aan ons fonds. In een 3 jaarlijkse cyclus evalueert ons fonds jaarlijks een deel van de dienstverlening van MN. Meer hierover leest u in de ABTN.

Op basis van ons beleggingsbeleid en de beleggingsbeginselen selecteert MN op zijn beurt weer (interne en externe) vermogensbeheerders en controleert hun werkzaamheden. Bij de selectie en monitoring van deze vermogensbeheerders wordt er onder meer gekeken of er een duidelijke relatie is tussen de uitvoering en onze beleggingsfilosofie en/of –strategie, het beleggingsproces en de uiteindelijke portefeuilleconstructie van de beleggingen en de beleggingen die zijn aangekocht of verkocht binnen die portefeuille. Wij hebben met MN een contract afgesloten voor onbepaalde tijd. Ons beleggingsbeleid maakt onderdeel uit van dat contract. Daarbij letten we uiteraard ook goed op de vermogensbeheerkosten (lees meer hierover bij Beleggingsbeleid). MN rapporteert jaarlijks over de vermogensbeheer- en transactiekosten en de omloopsnelheid van de portefeuille aan het fonds.