Nieuws

Dekkingsgraad in februari flink gestegen

De financiële situatie van ons fonds was aan het einde van februari 2023 een stuk beter dan eind januari. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad: die steeg in februari. De beleidsdekkingsgraad ging ook omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Onze financiële positie laten we zien in percentages. De belangrijkste twee zijn:

  • De dekkingsgraad van het moment. Dat is de situatie op de laatste dag van de maand. Deze dekkingsgraad steeg in februari van 114,9% naar 120,8%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad steeg van 115,6% naar 116,9%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 123% is. Dan is er voor elke € 100 die we (in de verre toekomst) moeten betalen, € 123 aan vermogen in kas.

De ontwikkelingen in februari

Het geld dat we als pensioenfonds nodig hebben voor de pensioenbetalingen van nu en in de (verre) toekomst noemen we onze verplichtingen. Bij de berekening van onze verplichtingen houden we rekening met de verwachte rentebijschrijving. In februari steeg de rente. Hierdoor hoeven we nu minder geld te reserveren om in de toekomst dezelfde uitkeringen te kunnen doen. Onze verplichtingen daalden dus in februari.

Aan de andere kant hebben we ons vermogen. Dit zijn onze beleggingen. Ons vermogen daalde in februari door een negatief beleggingsrendement. De daling van de verplichtingen had gelukkig een groter effect dan de waardevermindering van de beleggingen. Hierdoor steeg onze dekkingsgraad in februari met 5,9%-punt.

De beleidsdekkingsgraad steeg

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwe’ dekkingsgraad van dit moment toegevoegd. De dekkingsgraad van eind februari 2023 (120,8%) is hoger dan de dekkingsgraad van februari 2022 (105,2%), die nu uit het gemiddelde is verdwenen. Hierdoor steeg de beleidsdekkingsgraad afgelopen maand met 1,3%-punt.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur