Nieuws

Ontwikkeling financiële positie in september

In september is onze financiële positie iets verbeterd. Onze dekkingsgraden zijn echter nog steeds te laag.

 

Onze financiële positie drukken we uit in twee percentages:

  • Een actuele dekkingsgraad. Dat is de actuele stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg in september van 89,8% naar 90,3%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin na verloop van tijd pas zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde iets van 91,3% naar 91,1%.

Ons fonds is financieel gezond als de beleidsdekkingsgraad ongeveer 120% is. Dan is er voor elke €100 die we (in de verre toekomst) moeten uitbetalen, €120 aan vermogen in kas.

Waarom steeg de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad steeg in september, omdat we vanaf deze maand rekenen met nieuwe cijfers over de levensverwachting. Volgens het Actuarieel Genootschap (AG) stijgt de gemiddelde levensverwachting minder snel dan we eerst dachten. Als we minder lang leven met zijn allen, hoeft ons fonds in de (verre) toekomst minder pensioen uit te betalen. Daarmee houden we nu al rekening. We hoeven nu minder geld opzij te zetten voor later. Dat is positief voor onze financiële positie.

We hadden een groter positief effect verwacht. Maar in september daalde de rente en daalde de waarde van onze beleggingen. Deze financiële ontwikkelingen zijn niet goed voor onze financiële positie. Zij zorgden ervoor dat het positieve effect van de nieuwe cijfers van het AG bleef tot een kleine verbetering van onze actuele dekkingsgraad.

Wat betekenen deze percentages voor uw pensioen?

Op dit moment verandert er niets aan uw pensioen. Pensioengerechtigden krijgen hun pensioen gewoon uitgekeerd. Aan de opgebouwde pensioenen verandert er nu ook niets. Gaat u uit dienst? Of bent u net in dienst? Dan is het belangrijk om te weten dat u uw pensioen tijdelijk niet kunt meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds. Omdat ons fonds een beleidsdekkingsgraad heeft onder de 100%, mogen we tijdelijk niet meewerken aan waardeoverdrachten.

Eind dit jaar maken we de balans op

Het kan wel zo zijn dat er aan het einde van het jaar iets aan uw pensioen verandert. Minister Koolmees heeft beloofd dat pensioenfondsen met een dekkingsgraad van boven de 90% de pensioenen niet hoeven te verlagen. Onze actuele dekkingsgraad ligt daar sinds eind september nét boven. Dat is een belangrijke, maar niet de enige voorwaarde. Er zijn meer regels die bepalen of we de pensioenen moeten verlagen. Belangrijk meetpunt is de laatste dag van het jaar. Het is nu nog niet te zeggen hoe we er op 31 december 2020 financieel voor staan. We kunnen een verlaging per 1 januari 2021 helaas niet uitsluiten.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur