Nieuws

5 verschillen tussen AOW-pensioen en uw pensioen bij ons fonds

AOW-pensioen krijgt iedere Nederlander vanaf een bepaalde leeftijd van de overheid. Het is een basisinkomen, maar geen vetpot. Het pensioen dat u via uw werkgever opbouwt, is een aanvulling hierop. Het wordt daarom ook wel aanvullend pensioen genoemd.

Wij hebben voor u de 5 belangrijkste verschillen tussen AOW-pensioen en aanvullend pensioen op een rij gezet.

1. Voor wie het pensioen is

AOW: Voor iedereen die in de 50 jaar voor zijn AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt. (Voor elk vol jaar bouwt u 2% AOW-pensioen op.)
Pensioen: Voor alle (oud-)werknemers van bedrijven die bij een pensioenfonds (of verzekeraar) zijn aangeslotenDaarbij gaat het om mensen die via hun werk nu pensioen opbouwen en om mensen die dat in het verleden gedaan hebben en voor wie het pensioenfonds het pensioen nog beheert.

2. De organisatie die het uitkeert

AOW: de Sociale Verzekeringsbank namens de overheid.
Pensioen: het pensioenfonds waarbij de werkgever is aangesloten of de verzekeraar waar de werkgever zijn pensioenregeling heeft ondergebracht.

3. De manier waarop u pensioen opbouwt

AOW: Iedereen die werkt, betaalt AOW-premie. De overheid keert de premie die nu binnenkomt uit aan de mensen die nu AOW-pensioen ontvangen. Er werken te weinig mensen om alle AOW-uitkeringen te kunnen betalen. Daardoor komt er dus niet genoeg premie binnen. De overheid vult het tekort aan. (Werkt u niet? Dan betaalt u geen premie, maar houdt u wel recht op AOW-pensioen zolang u in Nederland woont.)

Pensioen: Via uw werkgever betaalt u aan het pensioenfonds pensioenpremie Ook uw werkgever betaalt premie voor uw pensioen. Een pensioenfonds belegt dit geld. Als u met pensioen gaat, krijgt u van het pensioenfonds een pensioenuitkering. (Als u stopt met werken bij uw werkgever, stopt uw pensioenopbouw. Het pensioen dat u hebt opgebouwd, blijft staan of kunt u meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds.)

4. Hoe hoog het pensioen is

AOW: De hoogte is gekoppeld aan het minimumloon. Alleenstaanden krijgen vanaf 1 januari 2018 € 1.173,33 bruto per maand en stellen krijgen per persoon € 807,88 bruto per maand. 2 keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) wordt dit bedrag aangepast aan de algemene prijsstijgingen.

Pensioen: De hoogte hangt onder meer af van hoeveel u verdiend hebt, hoe lang u pensioen hebt opgebouwd en hoe het pensioenfonds er financieel voor staat. Een verhoging om de algemene prijsstijgingen te compenseren, is niet gegarandeerd. (Bij ons fonds zijn de pensioenen al langere tijd niet verhoogd.)

5. De leeftijd waarop het pensioen ingaat

AOW: U kunt niet kiezen wanneer uw AOW-pensioen ingaat. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. Check op de website van de Sociale Verzekeringsbank wat voor u geldt.

Pensioen: U kunt kiezen wanneer uw pensioen van een pensioenfonds ingaat. Dat kan bij ons fonds vanaf uw 60ste.

Meer weten? Onze tip aan u

Voor een compleet overzicht van uw AOW-pensioen en uw aanvullende pensioen, raden wij u aan om in te loggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website is gemaakt door een samenwerkingsverband van pensioenfondsen, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank. U logt in met uw DigiD. In eenvoudige taal en binnen enkele minuten ziet u hoeveel pensioen u straks kunt verwachten als u met pensioen bent.