Nieuws

Vrouwen vergeten pensioen bij scheiding

Bijna 70% van de gescheiden vrouwen in Nederland praat tijdens de scheiding niet over het verdelen van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Zo'n 45% van hen denkt ten onrechte dat een scheiding geen invloed heeft op hun pensioen.

Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Pensioenregister, de organisatie achter de pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl. De organisatie richtte het onderzoek specifiek op vrouwen, omdat zij doorgaans minder pensioen opbouwen dan mannen. Het onderwerp is echter ook actueel voor mannen.

Scheiden en ouderdomspensioen

Een scheiding heeft gevolgen voor het opgebouwde pensioen van beide partners. Volgens de wet heeft een ex-partner bij een scheiding recht op de helft van het ouderdomspensioen dat de partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd. Het is mogelijk om andere afspraken te maken. Deze moeten dan wel worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant én binnen 2 jaar gemeld aan (en geaccepteerd door) het pensioenfonds of de verzekeraar.

Binnen twee jaar melden

  • Als (één van) de partners binnen 2 jaar aan het pensioenfonds melden dat ze gescheiden zijn, verloopt de uitbetaling later automatisch via het pensioenfonds. Het deel van de ex-partner wordt dan aan hem of haar uitgekeerd zodra de deelnemer met pensioen gaat. Daarvoor hoeven de partners geen contact met elkaar op te nemen.
  • Als (één van) de partners niet binnen 2 jaar aan het pensioenfonds melden dat ze gescheiden zijn, moet de ex-partner zijn of haar deel van het pensioen straks opvragen bij de partner. De ex-partner heeft daar recht op, maar de ervaring leert dat zich hierbij geregeld problemen voordoen.

En het partnerpensioen

Behalve het ouderdomspensioen, heeft een scheiding vaak ook effect op het partnerpensioen. Partnerpensioen voor uw ex-partner heet bijzonder partnerpensioen. Uw ex-partner kan hier afstand van doen. Ook dat moet worden doorgegeven aan ons fonds. Dit geldt ook voor als u samenwoonde en uw partner had aangemeld bij ons fonds.

Meer weten?

Op deze website leest u meer over scheiden en pensioen. Wilt u een scheiding doorgeven? Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers en vul het formulier in. Hebt u vragen over uw pensioen? Neem contact op. Onze medewerkers helpen u graag.

Wilt u meer lezen over het onderzoek? Het rapport vindt u op de website van de Stichting Pensioenregister.