Nieuws

Hebt u uw nabestaandenpensioen goed verzekerd?

De laatste jaren moeten Nederlanders steeds meer zelf regelen als het gaat om financiën, pensioenen en zorg. Ook als het gaat om nabestaandenpensioen. Is er voldoende inkomen geregeld voor uw partner en kinderen als u komt te overlijden?

De kans is groot dat u daar het antwoord niet op weet. Dit was aanleiding voor de ‘pensioendenktank’ Netspar om hier onderzoek naar te doen. De conclusie is dat het voor veel deelnemers van pensioenfondsen onduidelijk is:

  • welke voorzieningen op hen van toepassing zijn, en
  • dat ze lang niet altijd verzekerd zijn van een goed nabestaandenpensioen

Wat heeft de overheid geregeld?

De overheid heeft een uitkering voor nabestaanden, dit is de zogeheten Anw (Algemene nabestaandenwet). Deze uitkering is de laatste jaren sterk versoberd, waardoor slechts een klein percentage mensen (met jonge kinderen) nog recht heeft op deze uitkering. Voor veel nabestaanden geldt deze Anw-uitkering niet. Dit ‘Anw-hiaat’ is maar gedeeltelijk én zeer versnipperd opgevangen door de sociale partners in pensioenregelingen.

Er is een woud aan regelingen ontstaan dat voor deelnemers ondoorzichtig is. Als mensen wisselen van baan, gaan scheiden of tijdelijk geen werk hebben, wordt het er niet makkelijker op. Deze veranderingen hebben ook invloed op wat er geregeld is voor hun nabestaanden. Mensen weten dat vaak niet.

Mogelijke oplossingen

De oplossingen die Netspar ziet, zijn:

  1. Opbouw van nabestaandenpensioen over het hele salaris (zonder aftrek van de AOW-franchiseHet bedrag dat van uw salaris wordt afgetrokken bij de berekening van uw pensioen, omdat u later ook AOW ontvangt.).
  2. Zorgen dat het ook automatisch geregeld is bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
  3. Duidelijkheid bieden wanneer de pensioenregeling geen nabestaandenpensioen biedt en, als dat zo is, makkelijk toegang geven tot (vrijwillige) alternatieven voor werknemers om het zelf te regelen.

Wat heeft ons fonds geregeld?

Bij ons fonds bouwt u ouderdomspensioen op voor uzelf. Er is ook een partnerpensioen geregeld voor uw partner als u komt te overlijden. Woont u samen? Meld uw partner hiervoor aan! Voor kinderen is er een wezenpensioen. In onze pensioenregeling is er verder geen Anw-hiaatpensioen opgenomen voor de partner.

Is dat voldoende?

Wilt u weten hoeveel uw nabestaanden krijgen als u overlijdt? Log in op de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers om te zien wat er geregeld is bij ons fonds. Hebt u via meerdere werkgevers pensioen opgebouwd? Log dan ook eens in op www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaaloverzicht van uw pensioen en AOW-pensioen van de overheid.

Meer informatie

Bekijk de informatie op de site van het NIBUD. Wilt u meer weten over de uitkomsten van het onderzoek? Bekijk het volledige rapport van Netspar.

Bron: Netspar