Nieuws

Eerder met (deeltijd-)pensioen en toch doorwerken?

Als u bijna met pensioen gaat, kunt u onder voorwaarden kiezen wanneer uw pensioen ingaat. Als u ervoor kiest om uw pensioen eerder (in deeltijd) te laten ingaan, bent u niet verplicht om te stoppen met werken. Als u doorwerkt, ontvangt u salaris én pensioen.

Bent u 60-plus en overweegt u om uw pensioen eerder (in deeltijd) te laten ingaan én (fulltime) door te werken? Dan is het goed om te weten dat de belastingregels zijn aangepast.

Oude situatie

Werknemers konden eerder (in deeltijd) pensioen ontvangen en toch (fulltime) blijven werken. Het ging om werknemers die:

  1. ouder waren dan 60 jaar, en
  2. pensioen opbouwden via hun werkgever in een pensioenregeling die de mogelijkheid had om eerder en/of in deeltijd met pensioen te gaan, of
  3. pensioen van een vorige pensioenregeling eerder hadden laten ingaan, terwijl ze bij hun huidige werkgever doorwerkten.

Voor werknemers jonger dan 60 jaar gold dit dus niet. Reden: een pensioen is in principe bedoeld voor mensen die niet werken. Wie toch zijn pensioen voor 60 jaar liet ingaan, moest een intentieverklaring ondertekenen waarin stond dat hij of zij niet van plan was om weer betaald werk te gaan doen.

Nieuwe situatie

Per 1 juli 2016 heeft de Belastingdienst de leeftijdsgrens verhoogd. De leeftijd is niet langer 60 jaar, maar hangt af van de AOW-leeftijd. Werknemers kunnen nu vanaf 5 jaar voordat hun AOW-pensioen ingaat, (deeltijd-)pensioen én salaris ontvangen zonder hierover extra belasting te betalen. Gaat uw pensioen in eerder dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd dan ontvangt u van Bpf MITT de intentieverklaring waarin u aangeeft dat u geen betaald werk meer doet. Deze aanpassing is nu ook opgenomen in ons pensioenreglement.

Wat is uw AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd is op dit moment 65 jaar en 9 maanden. De leeftijd waarop werknemers voor het eerst AOW-pensioen van de overheid ontvangen stijgt in stappen naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. Daarna stijgt de AOW-leeftijd mogelijk nog verder. Bent u geboren na 31 december 1954, dan is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend. Check uw verwachte AOW-leeftijd op de website van de SVB.

Uw mogelijkheden

Binnen onze pensioenregeling is het mogelijk om uw pensioen eerder te laten ingaan of in deeltijd te laten ingaan. Lees meer over deze en andere keuzemogelijkheden van uw pensioenregeling. De meest actuele versie van onze pensioenregeling vindt u hier. Hebt u vragen over uw pensioen? Neem dan contact op. Onze medewerkers helpen u graag.