Nieuws

Bouwt u voldoende of te weinig pensioen op?

Eén op de drie Nederlanders ontvangt bij het bereiken van de AOW-leeftijd minder pensioen dan vooraf verwacht.

Ook is er een groep die ruim voldoende spaart, volgens onderzoek van Netspar. Tot welke groep hoort u?

Mogelijk te weinig pensioen gespaard?

Er zijn 7 groepen die risico lopen op een lager pensioen dan verwacht. Geldt een van de onderstaande situaties voor u? Dan doet u er goed aan om ruim voor uw pensioendatum te checken hoe uw pensioen ervoor staat. Het gaat om de volgende groepen:

1. Zelfstandigen
Bijna de helft van de zelfstandigen neemt maatregelen voor extra pensioen, maar ruim de helft doet dat niet.

2. Flexwerkers
Werkt u tijdelijk niet of minder? Dat betekent automatisch een gat in uw pensioenopbouw. Werkt u korte tijd bij een werkgever? Dan bouwt u maar een klein pensioen op. Pensioenfondsen mogen dit pensioen na 2 jaar eenmalig uitbetalen (afkoop). U kunt dit overigens voorkomen door uw pensioen mee te nemen als u van baan wisselt.

3. Arbeidsongeschikten
52% van de arbeidsongeschikten heeft een pensioentekort. Zij hebben recht op een WIA-uitkering, maar op basis van deze uitkering bouwen zij geen pensioen op. Arbeidsongeschikten die vanuit een dienstverband (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn geraakt hebben vaak wel recht op een (premievrije) doorbouw van het pensioen. Hoeveel dit is, hangt af van het pensioenreglement.

4. Huishoudens met een te hoge hypotheek
Is de hypotheek op uw koopwoning hoger dan de waarde van de woning? Dan loopt u kans op een tekort op uw pensioen.

5. Gescheiden mensen
Na een scheiding heeft de ex-partner wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Ruim de helft van de gescheiden mensen is daarvan niet op de hoogte en/of houdt daar geen rekening mee in zijn plannen voor later.

6. Lagere inkomens
Werknemers met een laag inkomen zijn minder betrokken bij hun pensioenopbouw en hebben minder inzicht in hun pensioen.

7. 25- tot 40-jarigen
Meer dan de helft van de Nederlanders tussen de 25 en 40 jaar denkt nooit na over pensioen. Dat betekent dat de meeste mensen van die leeftijd nog geen idee hebben van hun pensioenopbouw. Dat is wel de beste tijd om maatregelen te nemen.

Mogelijk ruim voldoende pensioen gespaard?

Er is ook een groep werknemers die ruim voldoende pensioen spaart. Namelijk werknemers met een volledig AOW-pensioen, een aanvullend pensioen en een afbetaalde koopwoning op hun pensioendatum.

Meer weten?

Wilt u weten hoeveel pensioen u hebt opgebouwd bij ons fonds? Log in en check uw pensioen in Mijn Pensioencijfers. Voor wie een beeld wil krijgen van zijn toekomstige huishoudboekje, hebben we de Pensioenschets. Deze vindt u ook in Mijn Pensioencijfers. In de Pensioenschets checkt u of u genoeg pensioen hebt. Wilt u een overzicht van uw pensioen dat u hebt opgebouwd via verschillende werkgevers? Dan kunt u terecht op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Hebt u vragen over uw pensioen bij ons fonds? Neem contact op. Onze medewerkers helpen u graag.