Nieuws

Lichte daling dekkingsgraad in maart

In maart 2016 daalde de dekkingsgraad van Bpf MITT naar 96,4%. Een maand eerder was dat nog 96,8%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% heeft het pensioenfonds € 1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet betalen.

Beleidsdekkingsgraad

De bovenstaande dekkingsgraad van 96,4% is de beleidsdekkingsgraadDe gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. van het fonds. Dit is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. Sinds 1 januari 2015 moeten pensioenfondsen de beleidsdekkingsgraad rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen.

DNB kijkt of Bpf MITT een tekort heeft. Dat doet ze onder meer aan de hand van het Vereist Eigen Vermogen. Het Vereist Eigen Vermogen van het fonds staat gelijk aan een dekkingsgraad van ongeveer 120%. Komt de beleidsdekkingsgraad onder dat percentage, dan is er een tekort aan reserves. DNB wil dat het fonds dan een herstelplan opstelt. In dit plan staat hoe het fonds de financiële positie binnen 10 jaar op orde brengt.

Meer informatie

U kunt in een grafiek zien hoe de dekkingsgraad van Bpf MITT zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.