Nieuws

Effect Brexit op onze financiële positie blijft beperkt

De financiële positie van ons fonds is verslechterd. De dekkingsgraad van Bpf MITT daalde in juni 2016 naar 94,4%. Een maand eerder was dat nog 95,4%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding weer tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het fonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% heeft het pensioenfonds € 1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet betalen.

Beleidsdekkingsgraad

De bovenstaande dekkingsgraad van 94,4% is de zogeheten beleidsdekkingsgraad van het fonds. Sinds 1 januari 2015 zijn pensioenfondsen verplicht om de beleidsdekkingsgraad te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB). Sindsdien publiceren wij deze ook op onze website. De beleidsdekkingsgraad is een voortschrijdend gemiddelde over de laatste 12 maanden. De overheid heeft dit  ingevoerd, omdat de beleidsdekkingsgraad minder pieken en dalen vertoont dan de maandelijkse dekkingsgraad. Zo wordt voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. Het bestuur bepaalt namelijk het beleid van ons fonds op basis van de beleidsdekkingsgraad.

De effecten van de Brexit

Door het bericht dat Groot-Brittannië de Europese Unie gaat verlaten (de zogeheten Brexit), ontstond veel onrust ontstaan op de financiële markten. Dit heeft zich voor een deel ook weer hersteld. Het effect van de Brexit op onze financiële positie bleef daardoor beperkt.
Meer invloed had de rente. Die is verder gedaald. Deze rente was al erg laag. Hoe lager de rente, des te meer geld moet een pensioenfonds opzij zetten om op lange termijn alle pensioenen te kunnen betalen. Hierdoor verslechtert onze financiële positie en daalt de dekkingsgraad. De beleggingen, zoals aandelen, konden dat verlies niet compenseren. Ook onze beleggingen werden namelijk minder waard.
Omdat de beleidsdekkingsgraad een voortschrijdend gemiddelde is over 12 maanden, werken de effecten van de actuele financiële positie in juni ook de komende maanden nog door in de beleidsdekkingsgraad.

Herstelplan

Bpf MITT moet een beleidsdekkingsgraad hebben van bijna 121% (= vereiste dekkingsgraad) om (op lange termijn) aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. De huidige dekkingsgraad ligt ver onder deze grens. Ons fonds heeft een herstelplan ingediend. We kunnen een verlaging van de pensioenen in 2017 helaas niet uitsluiten als de situatie zich in de loop van dit jaar niet verbetert.

Meer informatie

U kunt in een grafiek zien hoe de dekkingsgraad van Bpf MITT zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elke maand aangepast.